Полезни съвети
 
 
Естетична стоматология » Избелването

Избелването на зъбите вече е неделима част от естетичната стоматология, защото хубавите зъби се определят по два критерия: форма и яркост.
Основно се различават 2 метода на избелване: in-Office- Bleaching (в стоматологичния кабинет) и избелване в домашни условия.

Ендодонтия на криви и труднодостъпни коренови канали Ендодонтия на криви и труднодостъпни коренови канали
преди след

В нашата практика се придържаме към следната процедура:
Информация за избелването, рискове и стойност на манипулацията, диагностика, определяне на цвета, избелване в домашни условия, Power Bleaching и реставрация на старите обтурации, които стават по-светли. Затова се налага цветово напасване, за да се получи един наистина добър резултат.

Кога трябва да се откажете от провеждането на едно избелване?
Противопоказания са: бременност, лоша орална хигиена, пародонтит, чувствителни зъбни шийки, обтурации във видимата област и пациенти, които не са склонни да спазват препоръките на стоматолога (въздържане от кафе, чай, червено вино, цигари за около 2 седмици, за да не поемат зъбите оцветителите).

Класификация на стоматологичните методи за избелване на зъбите
Стоматологичните методи за избелване се разделят в зависимост от мястото където се аплицира избелващото средство, При интракоронарните методи избелващото средство се въвежда в кавума на коронковата пулпа на ендодонтски лекувани зъби.

Виталните зъби подлежат на избелване с екстракоронарни методи, при които избелващото средство (35% водороден пероксид) се нанася отвън върху емайла и допълнително се активира с помощта на светлинен или топлинен източник – плазмени лампи, лазер и LED-системи.

Фотокаталитично избелване на зъбите - стъпка по стъпка
Индикации за провеждане на фотокаталитично избелване на зъбите в едно или няколко посещения има и то се предпочита пред конвенционалното избелване с шина (домашно избелване) тогава, когато трябва да се избелят единични зъби или когато пациентът не иска самостоятелно да провежда избелващата терапия.

Анамнеза – необходимо е да се документира цвета на зъба и в идеалния случай - да се направи снимка.

Метод на работа
Поставя се кофердам - в определени случаи може да се аплицира допълнителна изолация със светлинно полимеризираща пластмаса. В случаите, при които лекуваният зъб не може със сигурност да се изолира от гингивата и неподлежащите на лечение съседни зъби, трябва да се откажем от използването на кофердам. Тук може да се използва светлинно полимеризираща изолационна пластмаса. Особено внимание трябва да се обръща на открития дентин в областта на оголените зъбни шийки, като се препоръчва запечатването им с дентинов адхезив или специални запечатващи средства (Seal&protect). Аплицира се 1 mm от избелващия гел (Zoom), който благодарение на съдържанието на оранжево-червения каротин постига екзактното нанасяне.
Активиране на гела с полимеризационна лампа – продължителността на активиране се определя от постижимата от апарата сила на излъчване, която е между 300-600 mW/cm2. Гелът трябва да се облъчва 20 - 30 s с последваща пауза от 5 минути. Ако е постигнат минимален резултат, се препоръчва да се направи второ аплициране на избелващия гел за нови 10 минути чрез двукратно активиране с лампата. Избелващата терапия може да се повтори на следващо посещение след няколко дни, когато ще направим контрол от ефекта на избелването.

Избелване Избелване
Нанасяне на гел, съдържащ
35% пероксид и оцветител
каротин (Opalescence®Xtra)
Светлинно активиране с халогенна
полимеризационна лампа за
20 - 30 s

Избелване в домашни условия от пациента с карбамидно-пероксидни гелове.
В стоматологичния кабинет се взимат отпечатъци от горната и долната челюст, отливат се модели и се изработват меки прозрачни шини. След определянето на цвета и указания към пациента, той провежда лечението у дома си. Нормално, в шините два пъти дневно се аплицира избелващ гел и се носи от пациента за един до два часа, или през нощта по време на сън (8 часа). По правило се прави интервал между лечението на всеки два до три седмици. Препоръчва се контрол от хигиениста или стоматолога 2 пъти седмично, за да се документират промените в цвета.

Избелване - преди Избелване - след
преди след

Избелване - преди Избелване - след
преди след