Полезни съвети
 
 
Профилактика

Профилактика при възрастни

От изключителна важност за добрата профилактика са устната хигиена и редовното посещение при стоматолог за профилактични прегледи.

Пасти за зъби – от голямо значение е редовното миене на зъбите, а не толкова вида или марката на пастата за зъби. Повечето пасти имат почти еднакъв състав – това са пастите с общо приложение. Има и пасти със специално приложение, които се предписват от стоматолога в процеса на лечение.

Конци за зъби – ползвайте ги след всяко миене на зъбите, поне веднъж дневно. Навийте двата края на конеца около средните пръсти и направлявайте с показалците. Вкарвайте конеца между всеки два зъба и с внимателни движения почиствайте повърхността и на единия, и на другия зъб. Не прилагайте сила, тъй като тъканта на венците е деликатна и може да я нараните. Ако зъбите Ви са с плътни контакти, ползвайте навосъчени конци.

Интердентални четки – те имат различни форма и размери и почистват пространствата между зъбите. Ползват се, когато поради някаква причина не може да се употреби конец или ако разстоянието между два зъба е по-голямо.

Разтвори за жабурене – използвайте такива разтвори след измиване на зъбите. Може да използвате различни разтвори за ежедневна профилактика. Стоматологът може да Ви изпише и разтвор с различен състав като част от провежданото от него лечение. Жабурете поне една минута, освен ако не е указано друго.


Профилактика при деца

Грижата за зъбите при децата започва от най-ранна детска възраст с появата на първото зъбче. Родителите трябва да създадат добри навици на правилна устна хигиена.
Редовното посещение при стоматолог за профилактични прегледи е важно!
Никога не плашете децата със зъболекар!
Работата с деца е трудна и често неприятните преживявания на зъболекарския стол в ранна възраст оставят чувство на страх за цял живот.

Съществуват различни методи за предпазване на временните и особено на постоянните зъби от развитието на болестни процеси, основно кариес.

Силанизиране – извършва се при кътници и предкътници до 2 години след тяхното изникване. Покриват се най-вдлъбнатите части от дъвкателната повърхност, където обикновено започва развитието на кариес. Използват се специални материали, наречени силанти. Процедурата е лесна и бърза и осигурява много добра защита.

Мазане с флуорен гел – специално предназначен за покриване на всички зъби и предпазването им от развитието на кариес. Манипулацията отнема секунди, като за добър ефект се препоръчва прилагането на този гел на всеки 6 месеца.

Най-хубавото на профилактичните прегледи е това, че не са свързани с никаква болка. Това е добър стимул за децата да изградят положително отношение към стоматолога. Правете редовно профилактика, за да предотвратите появата на заболявания, които да изискват манипулации, свързани с неприятни усещания и стрес за детето.