Полезни съвети
 
 
Ортопедия

Корони

Короните се прилагат, когато е невъзможно поставяне на пломба, липсва голяма част от зъба или когато има опасност от счупване. Най-често се наблюдава при умъртвени зъби. Чрез короната се възвръща правилната повърхност и форма на зъба, значително се подобрява дъвкателната функция, естетиката.

Коронка

Различават се метални (златни) корони, с пластмасова фасета, металокерамични и керамични корони. Най-здрави и естетични са металокерамичните корони. Най-новите корони са с отлична естетика и са с циркониева основа.

След поставяне на упойка, зъбът се изпилява и взема отпечатък, по който зъботехническа лаборатория изработва короната. Върху изпиления зъб се поставя временна корона за около седмица.


Мостове

Мостове от металокерамика
Когато липсват един или няколко зъби (поради изваждане), на тяхно място неподвижно се поставя мост. Той се фиксира неподвижно. С мостовете се възстановява естетиката, говора и дъвкателната функция.
Според използвания материал мостовете са:
- метални или златни с пластмасова фасета
- металокерамични
- керамични конструкции върху циркониев оксид
- пластмасови – временно решение до фиксиране на постоянния мост.

В съвременната стоматология мостове могат да се поставят и върху имплантати от титан.

Естетични инлеи

Естетични инлеи Инлеите се вместват в разрушения зъб. Те се изработват в зъботехническа лаборатория по отпечатък и се циментират със специални цименти. Един композитен инлей се изработва с цвят максимално близък до цвета на зъба, увеличава здравината му и спомага за възстановяване на естествената му форма. Прилага се и за заместване на големи стари пломби.
Естетични инлеиФасети

Един от начините вашите зъби да изглеждат по-красиви и естествени и чрез поставяне на фасети. Ако имате лошо оцветени, износени или изтрити зъби, това решение е за вас. С фасети се затварят разстояния между зъбите и се придава вид на завъртяни зъби да изглеждат прави и равни. Порцелановите фасети са по-трайни и устойчиви в сравнение с фотополимерните възстановявания.

Избелване Избелване
Предоперативен фронтален изглед
на естествената усмивка на
пазиентка. Обърнете внимание на
цветовите несъответствия и
диспропорцията в анатомията
на зъбите.
Постоперативен изглед на
пациентката. Максиларното
съзъбие е възстановено с фасети.

Зъбите се подготвят за поставяне на фасети в две посещения. На първото посещение зъбът се изпилява и се взема отпечатък за лабораторията. Там изработват фасетите така, че да пасват перфектно на зъба. На второто посещение залепваме фасетите на зъбите и вие си тръгвате от клиниката с една по-красива усмивка. Няколко порцеланови фасета на вашите предни зъби ще ви дарят една невероятна и блестяща усмивка.

Корекция на разстоянието между зъбите с фасети

Избелване Избелване
преди след

Протези

Протеза

Понякога се налага и да се сложат протези. Те подобряват визията и самочувствието, добрия вид на лицето, а също и говора, но най-вече – дъвкателната функция.
Има цели и частични протези. Частичните попълват липсата на извадени зъби и предпазват останалите от разместване, докато целите заместват всички извадени зъби с устата.