Полезни съвети
 
 
Орална хигиена

Съвети и продукти за по-добра хигиена на устата


Пътят към доброто здраве на зъбите, започващ от зъболекарския кабинет, трябва да се продължи и у дома.
Ежедневното миене с четка за зъби и почистване с конец са основоположните камъни за добрата програма за грижа за устната кухина. Основният смисъл за ежедневно миене с четка и почистване с конец е разрушаването и премахването на зъбния камък, който обезцветява и като бактериен слой расте под формата на плака върху и между зъбите и под венците.
Зъбният камък е една от основните причини за гниенето на зъбите и болестите на венците. Ако се остави да се натрупа, може да причини издълбаване на зъбите, кървене на венците, разрушаване на носещата кост и дори загуба на зъба.Как бактериите могат да увредят зъбите и венците?
Бактериите в зъбния камък произвеждат киселина, която разяжда зъбния емайл (твърдата предпазна обвивка на вашите зъби), давайки път на развитието на дупките. Зъбният камък дразни също така венците, водейки до болестта на венците, чиято ранна форма се нарича гингивит.

    Зъбният камък лесно може да се контролира, ако спазвате следните прости стъпки:
  • Мийте зъбите си с четка поне два пъти дневно. Използвайте четка с мек косъм и се уверете, че тя удобно приляга във Вашата уста и с нея можете лесно да достигнете всяка област. Използвайте паста за зъби, съдържаща флуорид, за да се подпомогне спирането на процеса на гниене на вашите зъби.

  • Почистването на пространството между зъбите е съществено. Ако не почиствате зъбите си със зъболекарски конец, оставяте повече от 40% от Вашите зъби недокоснати и непочистени.

  • Посещавайте редовно вашия зъболекар и хигиенист - поне два пъти годишно, за професионално почистване и преглед на устната кухина.


Поддържане на външния вид чрез миене с четка
Първата стъпка при правилното миене с четка се състои в това да се поддържат здрави зъбите и венците и изисква около две минути.
Това е пример за ефективно миене с четка:

миене с четка1. За външните повърхности на зъба поставете четката под 45 градусов ъгъл по отношение на линията на венеца.

2. Използвайте леки и къси движения напред и назад срещу зъбите и венците.

миене с четка3. Използвайте същото движение за почистването на дъвчещите и вътрешните зъбни повърхности.

миене с четка4. За да почистите вътрешната част на предните зъби вкарайте четката отгоре надолу и с движения пак отгоре надолу с върха на четката ги почистете.

5. Не забравяйте да изчистите с четката и по протежение на венеца и се уверете, че достигате задната страна на зъбите.

миене с четка6. Почистете с четката и езика - така дъхът ви ще се запази свеж!

Сменянето на четката — една добра политика
Най-важното - не забравяйте да сменяте четката когато започне да се износва или на всеки три месеца. Защо е разумно да се сменя четката през постоянен период? Изследванията показаха, че нова четка премахва 30% повече зъбен камък, отколкото такава на три месеца.

Какво ще кажете за електрическите четки за зъби?
Най-новият дизайн, съчетаващ напреднали технологии за ефективното премахване на зъбния камък, ги прави благонадеждни и сигурни за ползване и наистина клиничните изследвания показват, че електрическите четки за зъби (и по-специално тези на Oral-B) премахват чувствително повече зъбен камък от обикновената четка за зъби.

Как да се използва електрическата четка за зъби?

Как да използвате електрическа четка за зъби1. Когато използвате електрическата четка за зъби уверете се, че движите главата на четката леко от зъб на зъб, следвайки извивката на венеца и формата на всеки зъб.

Как да използвате електрическа четка за зъби2. Задръжте четката на място за няколко секунди преди да я преместите на следващия зъб.

Как да използвате електрическа четка за зъби3. Не забравяйте да достигнете до всяка област на вашите зъби, включително предна, задна и върха.

Как да използвате електрическа четка за зъби4. Четкайте венците и зъбите. Не е нужно да се натиска силно или търка. Просто оставете четката да си върши работата.

Почистване с конец
То е толкова важно, колкото и миенето с четка. След измиването с четка на предната, задната част и върховете на зъбите трябва да влезете между тях - да достигнете местата извън досега на четката за зъби. Знаете ли, че като не чистите пространствата между зъбите си с конец, оставяте недокосната и непочистена повърхност от 40% от Вашите зъби?
Как да почистваме с конец:

Как да използвате електрическа четка за зъби1. Вземете около 40 см. от конеца и хлабаво го намотайте около средните пръсти на двете ръце (увивайки първо около единия пръст и след това около другия, оставяйки около 2-3 см. от конеца помежду им.

Как да използвате електрическа четка за зъби2. С палците и показалците опънете конеца, леко го пъхнете надолу между зъбите, като внимавате да не го притиснете силно върху венеца.

Как да използвате електрическа четка за зъби3. Извийте конеца около зъба под формата на "С" и го движете леко нагоре и надолу по страните на зъба, включително и пространството под венеца. Навийте нова част от конеца при преминаване от зъб на зъб.
Не се притеснявайте ако първия път венците кървят - това е често срещано. Това може да е знак, че имате някакво заболяване на венците. След няколко дни почистване с конец кървенето ще спре, тъй като венците ви ще станат по-здрави. Ако кървенето продължава, консултирайте се с вашия зъболекар или хигиенист.

Имате деца? Започнете по-рано с тях!
Здравите зъби са ключът към здравословното детство. Децата имат нужда от тях, за да дъвчат, за собственото храносмилане, за да говорят по-ясно и да изглеждат добре и благодарение на напредъка в зъболечението и на продуктите за здрави зъби, днешните деца растат повече от всякога със здрави и лишени от дупки зъби. Тук показваме няколко начина за да се започне с децата.
* Дори преди да имат зъби, венците на децата трябва да са почистени. Използвайте марля или мокро парченце плат след ядене и преди лягане.
* Избягвайте да слагате детето да ляга с бутилката с мляко.
* Попитайте зъболекаря си за допълнителни манипулации с флуор.
* Мийте зъбите на децата си до тригодишна възраст, а след това ги насърчавайте сами да го правят.
* Децата под четиригодишна възраст трябва да използват обикновена техника на миене с четка, като например малки кръгови движения с четката.
* Насърчавайте децата да си създадат навик за миене поне два пъти на ден (след закуска и преди лягане) с детска паста за зъби, съдържаща флуорид. Ето една добра идея: когато заедно си миете зъбите, това дава добър пример на децата и им помага да се научат като Ви имитират. Това може да създаде здрава и весела атмосфера за миенето на зъбите.
* Следете миенето до осемгодишна възраст.
* Можете да обмислите и възможността за електрическа четка за зъби за Вашето дете. Това наистина върши работа и е клинично доказана като толкова мека и безопасна за използване, както и обикновената четка за зъби.
* Не използвайте много паста за зъби. Достатъчно е количество колкото грахово зърно. Уверете се, че вашето дете не се учи да гълта никаква флуоридна паста, останала в устата му. То трябва да я изплюе и да изплакне устата си с вода.
* Следващата стъпка е почистването с конец. Когато зъбите на децата се сгъстят (между две и шест години) родителите трябва да помогнат на децата си да си създадат навик за ежедневно почистване с конец.
* Планирайте посещения при зъболекаря или хигиениста си поне веднъж на шест месеца.
И най-важното - похвалете детето при добре свършена работа.

Разписание за зъбите на децата от всички възрасти
Първите детски зъби (четирите предни) се появяват обикновено на възраст между шест месеца и една година.
За пръв път децата трябва да отидат на зъболекар в периода между поникването на първия зъб и първия рожден ден.
На тригодишна възраст детето трябва да има всички 20 млечни зъба.
Около тригодишна възраст детето ви трябва да се научи само да мие зъбите си, използвайки проста техника - с малки кръгови движения на четката.
Обаче и Вие трябва после да минете с четката, за да сте сигурни, че зъбите и венците са съвсем чисти.
Млечните зъби се сменят с постоянни от шест до 12 или 13 годишна възраст. Тогава детето ви ще има 28 или 32 постоянни зъба. Последните появяващи се зъби са мъдреците и растат на възраст около 16 години. Следете за миенето на зъбите до осемгодишна възраст. Почиствайте с конец зъбите на детето дотогава, докато то само ще е в състояние да го прави - около 10 годишна възраст.
Всеки човек над шест годишна възраст може да се възползва от плакненето с флуорид. При често използване, домашното плакнене с флуорид показва чувствително намаление на кариесите - до 40% повече, отколкото използването само на четка за миене.
Хранете се правилно! Подходящата и добре балансирана диета спомага за дълголетието на здравите зъби. Затова се уверете, че сте избрали храни от петте главни хранителни групи, съблюдавайте леките закуски между яденетата и ограничете захарните изделия единствено до основните ястия.