Полезни съвети
 
 
Пародонтология
Схема

Заболяванията на венците (пародонтити) се получават вследствие натрупването на плака – наслоени върху зъбите бактерии под формата на тънък филм. Плаката започва да дразни венците и те се зачервяват, вероятно е да се подуят, започват да кървят и стават чувствителни. Ако не се почиства, зъбната плака се натрупва и втвърдява около зъба под фирмата на зъбен камък. Комбинирани по този начин, плаката и зъбният камък започват да рушат тъканта на венците, която е в контакт със зъба. Oбразуват се венечни джобове, които се пълнят с плака и така се достига до увреждане на костта, която държи зъбите.

Пародонтология - преди Пародонтология - след
преди след

Заболяването на венците прогресира бавно, като в повечето случаи хората не подозират за наличието му. Наблюдава се слабо кървене на венците, но липсва силна болка – поради това не му се обръща внимание и увреждането напредва бавно и неусетно.
Диагностицирането на заболяването не е трудно и откриването му в ранен стадий е предпоставка за успешно лечение, съответно запазване на зъбите. Една панорамна рентгенова снимка показва състоянието на костите, които поддържат зъбите, и е много важна за установяване степента на напредване на болестта.

Пародонтология - преди

Зъбният камък е минерализирана зъбна плака - меко аморфно отлагане по зъбните повърхности. В началото тя е безцветна и невидима за окото. Зъбния камък се среща по-рядко при деца и по-често при възрастни. По неговата грапава повърхност се натрупват токсични бактериални продукти, вредни за съседните венечни структури. Според локализацията си се дели на надвенечен и подвенечен. Надвенечния зъбен камък се наблюдава по короната на зъбите около венечния ръб. Цветът му е по-тъмен при пушачите или когато е налице дълго време. Той е по-мек от подвенечния зъбен камък, който се открива по-трудно. Разположен е дълбоко във венечния джоб и почистването му е доста трудно.

- Терапевтично лечение
- Пародонтална хирургия