Полезни съвети
 
 
Пародонтология » Терапевтично лечение

Редовното почистване на зъбен камък от стоматолог и редовното и качествено миене на зъбите ще Ви гарантира здрави зъби, свеж дъх и уверена усмивка.

Гингивит

Гингивит е възпаление на венците, характеризиращо се с подуване и зачервяване, в някои случаи съпроводено с болка и кървене.
Най-често се образува от натрупване на зъбна плака, в която се развиват бактериите, предизвикващи възпалението на венците.
Първите признаци са многобройни и различни. Бъдете внимателни, ако някой от доуизброените признаци е налице:
- кървене на венците по време на миене на зъбите;
- Зачервени и/или подути венци;
- Перманентен лош дъх;
- Болка.

Гингивит

Съществуват голям брой фактори, които влияят върху състоянието на венците, например: Зъбен камък, Тютюнопушене, Диабет, Хормонални промени и др.
В началото заболяването може да бъде успешно повлияно, но в случай, че не се лекува, е възможно в течение на годините да предизвика сериозни проблеми, като отдръпване на венците и дори загуба на зъби. В този случай говорим за пародонтит.

Лечението на пародонтитите започва с премахване на зъбния камък и зъбната плака. Това се извършва в нашата клиника със специален ултразвуков апарат. Вторият етап е да премахнем други причинители на болестта като некачествени пломби, лоши коронки или протези, ортодонтски аномалии.

Вследствие лошите бактерии се отделят токсични съединения, които увреждат венеца, костта, дори цимента и така се получава смес от мъртви тъкани, които се натрупват във венечния джоб. Организмът реагира на това като образува млада биологична тъкан, която обаче само ограничава възпалението. Целта на лечението е да премахне некротичната и новата тъкан, като позволи оздравяването на пародонта.

Създадени са специални инструменти – кюрети, а манипулацията се нарича кюретиране. Извършва се на части по групи зъби.

Етапи на интервенцията:
- Анестезия – поставяне на упойка
- Премахване на надвенечния и подвенечния зъбен камък
- Премахване на некротичните тъкани от корена
- Премахване на гранулациите на венеца
- Промивка на джоба с антисептици
- превръзка - Тази процедура може се извърши по два начина:
   - През отвора на джоба, без видимост към тъканите на пародонта. Може да се каже, че този метод е по-щадящ за пациента.
   - Хирургични манипулации – разрязване на тъканите, директен оглед и кюретиране. Следва адаптиране и зашиване на тъканите на пародонта.
Втората фаза на лечение на парадонта, освен методите на терапевтичната стоматология, влючва и хирургични, протетични и ортодонтски методи. Всички те обаче са недостатъчни без медикаментозно лечение, то се прилага във всички фази на лечението.