Полезни съвети
 
 
Консервативна терапия » Ендодонтия (кореново лечение)

Ендодонтията е дял от стоматологията за лечението на зъбната пулпа и усложненията след лечението й – периодонтит, апикален гранулом, радикуларна киста.

Често пъти пациентите търсят помощта на стоматолога поради спонтанни болки от зъба при хранене, което се дължи на възпаление на зъбната пулпа (нерва на зъба) и трябва да се проведе кореново лечение.

Със съвременните методи на ендодонтията се определя дължината на кореновия канал чрез апекслокатор, добрата механична и химична обработка и запълването на канала гарантират едно лечение без усложнения и запазването на зъба.

Пулпит - възпаление на зъбната пулпа. Извършва се безболезнено. Под анестезия се отстранява съдържанието на зъбния канал. Оформя се с техниките за машинно обработване на кореновите канали (GT-Rotary, Pro-Taper, Pro-File и др.), едно добро препариране на канала. Крайната цел е херметичното плътно запълване на кореновия канал до физиологичния му връх със силъри (Topseal и Sealapex), чрез латерална или вертикална кондензация. Съществуват инжекционни методи за запълване с помощта на разтопена глутаперка и апаратите Obtura II и System-B.

Рентгенова снимка на успешно проведено
кореново лечение на моларен зъб.

кореново лечение на моларен зъб кореново лечение на моларен зъб
преди след

Ендодонтия на криви и труднодостъпни коренови канали.

Ендодонтия на криви и труднодостъпни коренови канали Ендодонтия на криви и труднодостъпни коренови канали
преди след